20 اسفند 1398
0 دیدگاه
قلم نوری چیست و چه کاربردی دارد؟

فهرست مطالب

قلم نوری نسل جدیدی از تجهیزات کامپیوتر می‌باشد که تحول نوینی در نوع استفاده از رایانه را به مخاطبان ارائه می‌دهد. قلم نوری نقاشی و طراحی با استفاده از مداد و کاغذ را دچار تحول عظیمی نموده و وارد دنیای پر زرق و برق دیجیتال کرده است. استفاده از قلم نوری برای هر فردی که شیفته مداد و کاغذ می‌باشد تجربه لذت بخشی است و می‌تواند دستان مخاطب را برای انجام هر گونه ترسیم و پیاده‌سازی ایده‌هایش باز بگذارد.

قلم نوری نوعی از دستگاه‌های ورودی کامپیوتر است که عملکردی همانند موس را دارد با این تفاوت که به جای حرکت دادن موس از یک قلم بر روی یک صفحه مخصوص استفاده می‌شود و حسی شبیه به استفاده از یک مداد یا خودکار بر روی سطح کاغذ را تداعی می‌کند، با این تفاوت که ترسیمات شما به جای کاغذ بروی صفحه مانیتور نمایش داده می‌شود.

نام صحیح قلم نوری چیست؟

اصطلاح قلم نوری که مربوط به تکنولوژی گذشته این مدل از محصولات دیجیتال می‌باشد، بر گرفته از نوع عملکرد آن‌ها بر اساس بازتاب نور از سطح مورد نظر و واکنش قلم به حرکت بوده است. امروزه همچنان به این کالای دیجیتال (قلم نوری) اطلاق می‌گردد و ما به ناچار در این مطلب از همان نام قلم نوری استفاده می‌کنیم. نام صحیح آن قلم گرافیکی یا به لاتین Pen Tablet یا Graphic Tablet می‌باشد. البته این کالا به نام‌های دیگری نیز شناخته می شود از جمله:

Digitizer, Digital graphic tablet, Pen tablet, Drawing tablet, External drawing pad, Digital art board

اجزای تشکیل دهنده قلم نوری:

قلم نوری از یک قلم و یک صفحه مخصوص که قلم بر روی آن عمل می‌کند تشکیل می‌شود. صفحه قلم توسط یک کابل USB به رایانه متصل می‌شود و در برخی مدل ها از قابلیت اتصال بی سیم (اتصال با بلوتوث) پشتیبانی می‌شود. قلم ها معمولا دارای دو دکمه قابل تنظیم بر روی بدنه قلم می‌باشند و بر روی صفحه قلم نیز معمولا چند کلید میانبر قابل تنظیم وجود دارد.

انواع تکنولوژی‌های مورد استفاده در قلم های نوری:

قلم های نوری امروزی (در دسته قلم و صفحه) از نوع بدون نیاز به شارژ و باتری می‌باشند. مدل‌های قدیمی‌تر این محصولات مانند قلم‌های شرکت Genius از یک باتری برای تامین انرژی مورد نیاز قلم برای برقراری ارتباط با صفحه استفاده می‌شود که همچنان نیز در بازار موجود می‌باشد. در دستگاه‌هایی مانند تبلت‌ها و موبایل‌های گلکسی نوت سامسونگ که دارای قلم می‌باشند نیز از تکنولوژی بدون نیاز به شارژ در قلم آن استفاده می‌شود ولی در برخی دیگر از دستگاه‌ها مانند تبلت‌های شرکت اپل با نام ipad و هم چنین تبلت و لپ‌تاپ‌های سورفیس شرکت مایکروسافت از باتری قابل شارژ در قلم استفاده می‌شود.

قلم نوری چگونه کار می‌کند؟

تکنولوژی عملکرد قلم‌ های نوری بدون نیاز به شارژ و باتری که امروزه تولید می‌شوند بر اساس (رزونانس الکترومغناطیسی) یا به لاتین EMR (Electro – Magnetic Resonance) می‌باشد. صفحه قلم در سطح خود میدان مغناطیسی ایجاد می‌کند (میدان الکترومغناطیسی) و هنگامی که قلم در سطح صفحه حرکت می‌کند، الکتریسیته از سیم پیچ داخل قلم عبور می‌کند سپس صفحه، سیگنال‌های القایی تولید شده توسط میدان مغناطیسی تشکیل شده در سمت قلم (القایی) را دریافت می‌کند، با چند بار تکرار این فرآیند در مدت زمان کوتاه، مسیر قلم توسط صفحه به آرامی خوانده می‌شود.

در تصاویر زیر می‌توانید جزئیات این عملکرد را ببینید.؟

توضیح در مورد نوع عملکرد قلم نوری بدون نیاز به برق و باتری

بر روی قلم‌ معمولا دو دکمه میانبر وجود دارد که می‌توان از آن‌ها برای راست کلیک کردن یا تغییر از حالت قلم به پاک‌کن و میانبرهای قابل تعریف دیگر استفاده کرد. در برخی از مدل‌ها مانند تعدادی از محصولات برند وکام در انتهای قلم همانند مداد پاک‌کن دار عملکرد پاک کن به انتهای قلم اضافه شده است و مانند مداد پاک‌کن دار می‌توان از آن استفاده کرد.‌

نحوه خواندن قلم نوری از روی صفحه
وضعیت قرارگیری قلم در برابر صفحه

 

 

مانیتور طراحی یا Display Pen چیست؟

ماینتور طراحی چیست و چگونه کار می کند؟

گونه سطح بالاتر و به مراتب گرانتر این کالا، مانیتورهای طراحی (مانیتورهای دارای قلم) یا به لاتین Display Pen می‌باشند. مانیتور طراحی در واقع همان تکنولوژی قلم نوری است که با اضافه شدن مانیتور به جای صفحه ترسیم راحتی و سطح کنترل به مراتب بهتری را به مخاطب ارائه می‌دهد، مانند همان حسی که با مداد بر روی سطح کاغذ اشکال را ترسیم می‌کنید و خطوط ترسیم شده را در زیر دست خود می‌بینید، که این خود یک شبیه‌سازی در حوزه دیجیتال محسوب می‌شود. در برخی مدل‌ها مانیتور، حالت لمسی با چند انگشت را همزمان با عملکرد قلم برای کنترل بهتر روی کار طراحی پشتیبانی می‌کنند.

ماینتور طراحی چیست؟
مانیتور طراحی وکام

اشتباه نکنید!

برخی بر این باورند که این این گونه دستگاه‌ها مانند تبلت به صورت مستقل کار می‌کنند. به باور بعضی‌ها این دستگاه مانند کامپیوترهای یکپارچه رومیزی یا All in One ها دارای مشخصات سخت افزاری مانند پردازنده و کارت گرافیک هستند در صورتی که فقط تعداد معدودی از این مدل‌ها دارای این ویژگی هستند و غالبا نیاز به اتصال به یک سیستم کامپیوتر و یا لپ تاپ دارند.

در میان هنرمندان حوزه نقاشی دیجیتال، برخی قلم نوری را به مانیتور طراحی ترجیح می‌دهند. برخی از هنرمندان دلایل متعددی برای این نوع انتخاب دارند، از جمله: راحتی در مشاهده مانیتور جانبی و ابعاد بزرگتر مانیتور جانبی و یا کیفیت بیشتر آن و همچنین قرارگیری درست حالت بدن در استفاده از سیستم، صرفه جویی در هزینه و یا عدم توانایی در خرید به دلیل قیمت بالای آن‌ها و …

کاربرد قلم‌های نوری:

کاربرد قلم های نوری

قلم های نوری یا مانیتورهای قلم دار قابلیت‌ها و کاربردهای زیادی در زمینه طراحی دیجیتال فراهم نموده‌اند که نسبت به طراحی با مداد و کاغذ دست طراح برای انجام هر کاری در طراحی باز است. طراح می‌تواند به دفعات اشتباه خود را اصلاح نموده و بعد از ترسیم آن را تغییر شکل و تغییر اندازه دهند. همچنین طراح از انواع مختلف قلم با زخامت‌ها و حالت‌های مختلف و ترکیبی می‌تواند استفاده کند، به آنها انواع افکت و جلوه‌های متفاوت اعمال کند و همچنین میلیون‌ها رنگ را در اختیار دارد. قطعا برای انجام این سطح از کار در حالت فیزیکی نیاز به تهیه لوازم و مواد مصرفی زیادی مانند کاغذ، انواع مداد، قلمو و ابزارهای خاص و متعددی خواهد بود که این در نوع خود شگفت انگیز است.

از کاربردهای دیگر قلم نوری می‌توان به استفاده در نرم افزارهای سه بعدی مانند Z Brush, Subtance 3D  و … اشاره نمود. در این نرم‌افزارها شما در فضای سه‌بعدی می‌توانید توسط قلم و قابلیت حساسیت به فشار آن به مجسمه سازی و طراحی یک شخصیت و اصلاح و فرم‌دهی آن بپردازید و همچنین رنگ آمیزی اشکال ساخته شده در این فضا را تجربه کنید.

کاربرد دیگر و ابتدایی آنها استفاده برای تدریس آنلاین می‌باشد.

انواع قلم های نوری:

انواع قلم نوری موجود در بازار

قلم های نوری به دلیل تنوع در نوع و کارایی توانسته‌اند طیف وسیعی از سلیقه‌ها را پوشش دهند. از جمله اولین و مطرح ترین برندهای قلم نوری در سطح جهان می‌توان به برند Wacom اشاره نمود. این برند ژاپنی اولین شرکتی بود که توانست تکنولوژی قلم بدون نیاز به شارژ و باتری را طراحی و تولید کند و تا چندین سال توانست یکه تاز این تکنولوژی باشد و بی رقیب به فروش محصولاتش که قیمت بالایی هم دارند بپردازد. اما امروزه چندین شرکت دیگر از جمله: Xencelabs، Gaomonveikk، Parblo، Ugee, Huion ، Xp-pen و … به این تکنولوژی دست یافته‌اند و محصولات متنوع و با کیفیت و همچنین قیمت به مراتب ارزان‌تر از برند وکام تولید و عرضه نموده‌اند. برخی از آن‌ها محبوبیت زیادی در بین دیجیتال آرتیست‌ها و هنرمندان این حوزه دارند، چنانکه کیفیت و کارایی محصولات این چند شرکت را حتی در حد و کیفیت برند وکام می‌دانند. اما همچنان بسیاری از هنرمندان و مخاطبان استفاده از این قلم‌ها تعصب خاصی روی برند وکام داشته و با وجود قیمت بالای محصولات این برند همچنان تمایل به خرید از این برند دارند.

قلم های نوری در گذشته فقط عملکرد موس را شبیه‌سازی می‌کردند اما امروزه این قلم ها حساس به فشار می‌باشند که این حساسیت نسبت به هزینه‌ای که برای آن پرداخت می‌کنید از 1024 تا 8192 سطح و در مدل‌های گرانتر که تازه وارد بازار شده‌اند تا 16000 یا 16K سطح فشار را پشتیبانی می‌کنند. این حساسیت می‌تواند در کمرنگ یا پر رنگ کشیدن خطوط یا ضخامت خط ترسیم شده استفاده شود و در برخی مدل‌ها می‌توانند زاویه قرارگیری قلم نسبت به صفحه را شناسایی کنند که از این قابلیت برای هاشور یا سایه زدن در طراحی استفاده می‌شود. 

اقلام همراه قلم های نوری:

در تصویر زیر اقلام همراه قلم های نوری را می توانید مشاهده کنید.

اقلام همراه قلم نوری
اقلام همراه قلم نوری

در برخی از مدل‌های پیشرفته علاوه بر دکمه‌های میانبر در کنار صفحه قلم، از رینگهای چرخشی برای عملکردهای مختلف مانند تغییر ابعاد براش یا بزرگنمایی در نرم افزار و … استفاده می‌شود. برای برخی از مدل‌ های قلم نوری و یا مانیتور طراحی یک ریموت بی سیم جداگانه در نظر گرفته شده است که دارای چند دکمه قابل تنظیم و یک رینگ چرخشی می‌باشد و برای کنترل تعدادی از عملکردهای نرم‌افزار استفاده می شود. این ریموت‌ها در نوع خود منحصر به فرد هستند و زمینه‌سازی را برای بی‌نیاز نمودن طراح به کیبورد فراهم نموده و کار طراحی را به مراتب لذت بخش تر و راحت‌تر می‌کنند.

ریموت سینتیک وکام

برخی از مدل‌ها قابلیت پشتیبانی از موبایل را نیز دارند و می‌توان با یک تبدیل مانند مبدل OTG  قلم نوری را به موبایل متصل نمود و توسط نرم‌افزارهای ترسیمی اندروید مانند Sketch, Painter, Sketch Book, Medibang و … که از حساسیت فشار قلم هم پشتیبانی می‌کنند استفاده نمود. داشتن این قابلیت علاوه بر جذابیت بیشتر محصول برای شما این امکان را فراهم می‌کند که در هر مکانی بدون نیاز به سیستم کامپیوتر یا لپ‌تاپ به ترسیم ایده‌های خود مشغول باشید و با محدودیت‌هایی که در استفاده از موبایل برای شما ایجاد می شود خود را به چالش بکشید.

اتصال قلم نوری به موبایل و نقاشی دیجیتال با موبایل

نرم افزارهای مناسب برای استفاده از قلم نوری:

نرم افزارهای موبایل مناسب برای استفاده از قلم نوری
نرم افزارهای موبایل مناسب برای استفاده از قلم نوری

برای استفاده از عملکرد کامل قلم‌های نوری نرم افزارهای زیادی وجود دارند که پرکاربردترین و محبوبترین آنها ادوب فتوشاپ می باشد، در نرم‌افزار فتوشاپ شما می‌توانید از قابلیت‌های کامل قلم نوری خود بهره‌مند شوید و به طراحی اسکیس (سیاه قلم)، نقاشی دیجیتال، روتوش تصاویر، طراحی صنعتی و … بپردازید. شما می‌توانید در بخش آموزشی “آموزش تنظیم و استفاده از قلم نوری در فتوشاپ” نحوه کار و استفاده از قلم‌های نوری را یاد بگیرید. از جمله نرم‌افزارهای دیگری که در زمینه استفاده از قلم های نوری کاربرد دارند می‌توان به Artrage Medibang, Krita, Adobe Fresco, Corel Painter, Sketch Book Pro, Adobe Illustrator و ده‌ها نرم‌افزار قابل استفاده دیگر اشاره نمود.

نقاشی دیجیتال با قلم نوری

محیط نرم افزار Autodesk sketch Book Pro

کدام برند و یا مدل قلم نوری را بخرم؟

به دلیل تنوع زیاد قلم های نوری و مانیتورهای طراحی در بازار و وجود چندین برند مختلف، شاید برای یک فرد مبتدی و یا افرادی که به دنبال یک قلم نوری برای تدریس آنلاین می‌باشد کار سختی باشد. نکته‌ای که قابل توجه است این است که شما باید نیاز خود را در این زمینه بررسی نمایید و با توجه به سطح مهارت و حوزه کاری خود، محصول مورد نظر خود را انتخاب نمایید. شما می توانید در بخش کدام قلم نوری برای من مناسب تر است چند مدل از پر طرفدارترین قلم های نوری بازار  و ویژگی های هر کدام را مشاهده بهترین آن را مطابق با نیاز سلیقه خود انتخاب نمائید.

امیدواریم از این مطلب استفاده لازم را برده باشید.

اگر در این زمینه سوال و یا نظری دارید خوشحال می‌شویم در بخش نظرات آن را مطرح نمائید.

ما مشتاقانه منتظر ثبت نظرات، انتقادات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم.

به این مطلب امتیاز دهید.
5/5
سهراب اکبری

سهراب اکبری

مدیر سایت عکسرنگ. با تجربه حدودا ده ساله در زمینه طراحی گرافیک و نقاشی دیجیتال و علاقه‌مند به یادگیری بیشتر و آموزش در زمینه نرم افزارهای فتوشاپ، ایلوستریتور و ایندیزاین

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
آموزش ایلوستریتور